Tuesday, June 20, 2006

Grieks onthaal in Praag

Het afgelopen weekend was er eentje voor een windowsachtergrond, onecht zalig. Samen met Frederic, Candela en Marta zijn we vrijdagnamiddag vanuit het nieuwe Hauptbahnhof, naar Praag gespoord. In een dikke vier uur stonden we er. Dimitris, de goedlachse maar fijndenkende Griek die ik twee jaar geleden in Helsinki leerde kennen, wachtte ons op. Candela en Frederic hadden Dimitris ook al in november leren kennen toen ie samen met zijn zus naar berlijn gekomen was. Hij loodste ons langs de Moldau naar de campus, puur communisme-moderisme, dat geen groter contrast met de classicistische en jugendstilgebouwen van Praag kon vormen. De studentenkamers zijn er echt niet groot, en worden per twee gedeeld! Wij logeerden in de kamer van een vriendin van Dimitris, want haar kamergenote was al vertrokken. Penny was super, net als de hele groep Grieken die ons niet kende, maar ons superopnam in het gebeuren. Vrijdagavond zeer gezellige bar gedaan met de groep grieken en enkele spanjaarden, en vastgesteld hoe onwillig sommige tjechen zijn om engels te spreken: niet bij het bestellen, wel bij het afrekenen... Daarna een nachtverkenning van de oude stad en karelsbrug gedaan om uiteindelijk volledig uitgeregend te worden en per taxi terug naar campus te keren. Zot was dat, die chauffeur kon niets zien door zijn voorruit wegens aangedampt en leek gewoon op de tast te sturen...
Zaterdag met Dimitris de Hradcanyburg en oude stad gedaan. Per ingeving 's avonds de Traviata in de Praagse Opera meegepikt. Voor veertig kronen (!), nog geen anderhalve euro, kregen we de hoogste plekken, die wel nog een goed zicht opleverden en een zeer goeie klank. De enscenering was traditioneel, maar best goed.
Na een kort bezoek aan het nationaal museum, gratis en zo laat nog want het was museumnacht, een verouderd museum dat Dimitrishumor echter tot een fijn event kan maken, hebben we ons bij de andere grieken gevoegd om de joodse buurt te verkennen en te eindigen in een cocktailbar waar coctails tegen een dikke twee euro te krijgen waren. De sfeer zat er goed in.
Zondag waterkantwandeling en super gegeten. Lekker en niet op te krijgen typisch tjechische gerechten, opnieuw met de grieken. Was echt aangenaam. Dan hebben we nog een laatste typisch grieks fenomeen ten uitvoering gebracht: chalara... Don't worry & don't hurry... Zodat we met een niptetaxirit onze trein naar berlin hadden om 19.05. Wij vier vollzufrieden in de trein praag achter ons latend, was ook al onze stad geworden. Een compactvakantie was het, met alle ingrediƫnten.
Merci Dimitris & Co!

voor foto's, klik op "mijn foto's" rechts

No comments: